Oturum Başkanlığını Ruslan Ablayamatov'un yaptığı toplantıya Orta Asya ve Rusya'da faaliyet gösteren insan hakları örgütlerinin temsilcileri katıldı.
Rus ve Ukrayna medyasının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, Müslümanlara yönelik baskılar, mülteci sorunları, Rusya'nın ve Türk Cumhuriyetlerindeki totaliter rejimlerin yaptıkları insan hakkı ihlalleri konuşuldu.
Toplantıya Türkiye'den İMKANDER Başkanı Murat Özer, Rus insan hakları örgütü Memorial’in Orta Asya direktörü Vitaly Ponomarov, Kırım Vozrojdinovya Gazetesi yazarı ve İnsan Hakları Derneği Başkanı Enver Kadirov, Kırgızistan İnsan Hakları Örgütünden Ravşan Gapirov, Ukrayna'dan insan hakları aktivisti Aulin Alexander, İslam araştırmacısı Ayder Bulatov, Belçika'dan İnsan Hakları uzmanı Bruno Cordier ve Hizb-ut Tahrir Merkezi Medya Ofisi Başkanı Osman Bahaş, Ukrayna Medya Ofisi Başkanı Fazıl Amzayaev katlıldı.
Toplantıda Rusya ve Orta Asya’da Müslümanlara, İslami hareketlere özellikle de Hizb-ut Tahrir’e yönelik baskılar masaya yatırıldı.
Rus insan hakları örgütü Memorial'ın Orta Asya direktörü Vitaly Ponomarov, Rusya’da İslami hareketlerin ve en küçük dindarlık alametlerinin dahi baskı altında olduğunu söyledi. Vitaly Ponomarov buna örnek olarak, bazı Kur'an meallerinin ve Said-i Nursi'nin eserlerinin yasaklanmasını gösterdi. Hizb-ut Tahrir’in hukuksuz olarak baskı altında tutulduğunu söyleyen Vitaly, bunun sebebinin ise Hizb-ut Tahrir’in Rus devleti tarafından Rus hinterlandı için büyük tehdit olarak algılanması olduğunu vurguladı.
İMKANDER Başkanı Murat Özer ise Sovyet Rusya’nın dağılmasından sonra herkesin Stalin diktatörlüğünün sona ermesini beklediğini fakat ortaya çıkan Rusya Federasyonu’nun Müslümanlar yönelik baskıda ve insan hakları ihlallerinde Sovyetleri aratmadığını ifade etti. Buna örnek olarak Kırgızistan, Özbekistan gibi ülkelerde gerçekleşen hak ihlallerinin verilebileceğini ifade etti. İnsan hakları örgütlerinin bulundukları ülkelerin politik araçları olmaması gerektiğini, bu alanda samimi çabalara ihtiyaç olduğunu söyledi. Özbekistan’da Müslümanlara ve özellikle Andican Olaylarında Hizb-ut Tahrir üyelerine yönelik katliamların Sovyet sonrası dönemde Rus nüfuzundaki bölgenin genel resmini yansıttığını söyledi. Murat Özer, Rusya'nın büyük bir paranoya içerisinde bulunduğuna işaret ettiği konuşmasında İMKANDER'e yönelik Rus kampanyasından bahsetti. Özer: "Rusya, derneğimizin faaliyetlerinin engellenmesi için BM Güvenlik Konseyine başvurdu. Biz, insan hakları ve insani yardım alanlarında çalışmalar yürütüyoruz. Çalışmalarımızın merkezinde mülteci sorunu var. Rusya'nın bizden bu kadar rahatsız olduğu hesaba katılırsa, Kuzey Kafkasya'da bulundurduğu 400 bin askeriyle sivil halka neler yaptığını siz düşünün" dedi.
Toplantıda bir sunum yaparak kendi hayatından örnekler veren Vitaly Ryadinskiy, Müslüman olduktan sonra karşılaştığı sorunları ve 7 yıl Rusya'da hapsedildikten sonra Ukrayna'ya sığınmasıyla devam eden tecrübelerini paylaştı.
Kırgızistan insan hakları örgütü temsilcisi Ravşan Gapirov Kırgızistan’da Müslümanların baskı altında olduğunu, Hizb-ut Tahrir bildirisini üzerinde bulundurmanın dahi 7-10 yıl hapisle yargılanma sebebi olduğunu ifade etti. Kırgızistan’da 2005’de Bakiyevi deviren silahlı milislerle alakalı dahi böyle bir kovuşturma yapılmadığını ifade eden Gapirov hükümetin baskısı nedeniyle komşularına dahi birbirine güvenemediğini, mahkemelerde şahitlik etmekten dahi sakındıklarını ifade etti.
Yuvarlak masa toplantısını Kırım Kültür Bakanlığı Din İşleri Temsilcileri, Kırım Milli Meclis parlamenterleri ve birçok medya temsilcisi, insan hakları örgütü temsilcisi takip etti.