BM: İsrail'in Gazze'de sivillere tahliye emri uluslararası hukukun ihlali olabilir

Uluslararası hukuka göre "zorla nakil" suçtur.

BM İsrail'in Gazze'de sivillere tahliye emri uluslararası hukukun ihlali olabilir

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, İsrail'in Gazze'ye yönelik kuşatması ve bölgenin halkına da kentin kuzeyine tahliye emri vermesinin "sivillerin zorla nakledilmesi" anlamına gelebileceğini bildirdi. BM, bu durumun "uluslararası hukukun ihlali olabileceği" uyarısında bulundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, halen devam eden savaşta son 10 günde dört bin 200'den fazla kişinin öldüğünü ve 1 milyonu aşkın insanın da yerinden edildiği bilgisini paylaştı.

Sözcü, Gazze'nin büyük bir kısmının moloz yığınına dönüştüğünü, sivillerin göreceği ilave zararlarla ilgili korkuları olduğunu dile getirdi.

Shamdasani, Gazze'nin güneyine gitmeye çalışan sivillerin vurularak öldürüldüklerine dair korkunç haberler geldiğini, bunun da uluslararası insancıl hukukun ciddi şekilde ihlaline ilişkin diğer tüm iddialar gibi bağımsız ve kapsamlı şekilde soruşturulması gerektiğini kaydetti.

Ayrıca yetkili, İsrail'in Gazze'deki tahliyeye zorladığı sivillere uygun barınma ve tatmin edici hijyen, sağlık, güvenlik ve beslenme koşulları sağlamak için hiçbir çaba sarf etmediğini de aktardı.

Shamdasani, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Gazze'nin kuşatılması, emrin yasal geçici tahliye olarak değerlendirilemeyeceğinden ve dolayısıyla uluslararası hukuka aykırı olarak sivillerin zorla nakledilmesi anlamına geleceğinden endişe duyuyoruz. İsrail makamlarının tahliye emrine uymayı başaranlar şu anda kentin güneyinde yetersiz barınma, hızla tükenen gıda kaynakları, sanitasyon, temiz su, ilaç ve diğer temel ihtiyaçlara çok az erişim ya da hiç erişim olmadan sıkışıp kalmış durumdalar."

Uluslararası hukuka göre "Zorla nakil", sivil nüfusun zorla yer değiştirmesi (zorla yerinden edilme) diye tanımlanıyor ve Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından cezalandırılabilen insanlığa karşı bir suç olarak kabul ediliyor.

Filistin Kızılayı İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 15 bin 103 çocuk

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 15 bin 103 çocuk hayatını kaybetti.

İzmir Açıklarında 18 Düzensiz Göçmen Beraberinde 4 Çocuk Yakalanmıştır

İzmir açıklarında 18 düzensiz göçmen (beraberinde 4 çocuk) yakalanmıştır.

İzmir Açıklarında 36 Düzensiz Göçmen Beraberinde 1 Çocuk Yakalanmıştır

İzmir açıklarında 36 düzensiz göçmen (beraberinde 1 çocuk) yakalanmıştır.

İzmir Açıklarında 17 Düzensiz Göçmen Beraberinde 4 Çocuk Kurtarılmıştır

İzmir Açıklarında 17 Düzensiz göçmen (beraberinde 4 çocuk) kurtarılmıştır.

Aydın Açıklarında 15 Düzensiz Göçmen Beraberinde 8 Çocuk Kurtarılmıştır

Aydın açıklarında 15 düzensiz göçmen (beraberinde 8 çocuk) kurtarılmıştır.

quot Filistin'in tanınması ahlaki ve adildir quot

İki ülke daha Filistin'i devlet olarak tanıdı

ABD'de 2 bin 200 kişinin gözaltına alındı

Dünyanın önde gelen yüksek öğrenim kurumlarında 16 Nisan'dan bu yana İsrail'in Gazze'deki sivillere yönelik saldırıları protesto edilirken, ABD'de protestolara katılan yaklaşık 2 bin 200 kişi gözaltına alındı.

Aydın açıklarında 31 düzensiz göçmen (beraberinde 1 çocuk) kurtarılmıştır.