İMKANDER Derneği > İNSAN HAKLARI GÜNCESİ |

Soykırım derinleşiyor


İsrail'in, Gazze'de 20 aydan fazla süredir devam eden soykırımı ve yardım girişini engellemesi nedeniyle en temel ihtiyaçlarından bile yoksun Filistinliler, yardım iddiasıyla kurulan dağıtım noktalarında, İsrail ordusunun saldırılarına maruz kalıyor.

Soykırım derinleşiyor

Gazze Şeridi'ndeki yaklaşık 2,3 milyon Filistinli, 7 Ekim 2023'ten bu yana süregelen ağır saldırılar ve İsrail'in sınır kapılarını kapatarak bölgeye insani yardım girişini engellemesi sonucu temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor ve açlık sınırında hayatta kalmaya çalışıyor.

İsrail'in yaklaşık 3 aydır sıkılaştırdığı abluka ve tamamen kapattığı sınır kapıları nedeniyle yüz binlerce Gazzeli temel gıda ve ilaç başta olmak üzere hayati ihtiyaçlara ulaşamıyor.

Tel Aviv yönetimi, bölgede İsrail-ABD güdümlü "Gazze İnsani Yardım Vakfı" aracılığıyla yardım dağıttığını iddia etse de yardımı ve açlığı adeta bir silah olarak kullanarak Filistinlileri sözde yardım merkezlerinin çevresinde, adeta "toplama kamplarında" yığılmaya zorluyor.

İsrail ordusu, maruz kaldığı açlığı asgari ölçüye indirebilecek kadar yardım alabilmek için bu merkezlere akın eden Filistinli sivillere sistematik ve giderek artan şekilde saldırılar düzenliyor.

Aylardır açlıkla mücadele eden halkın en temel insani hakkı, gıdaya erişiminin engellenmesinin yanı sıra saldırılar sonucu aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu onlarca Filistinli hayatını kaybediyor.

İnsani yardım dağıtım noktalarına giden sivillerin, zırhlı araçlardan açılan ateşle hedef alınması ve ambulansların müdahale etmesinin engellenmesi, Gazze’de insani krizin boyutunu derinleştirirken, bu durum uluslararası hukuk açısından açık "savaş suçu" olarak değerlendiriliyor.

"İnsani yardım noktaları ölüm tuzağına dönüştü"

Gazze'deki Filistin hükümeti, İsrail’in, ABD destekli "Gazze İnsani Yardım Vakfı" gibi kuruluşlar aracılığıyla kurulan insani yardım bölgelerini, siviller için "toplu ölüm alanları" haline getirdiğini belirtti.

Yardım alma umuduyla toplanan yüzlerce sivilin hayatı, İsrail ordusunun zırhlı araçlardan doğrudan açtığı ateşle riske atılıyor.

Bu durum, sadece insani yardım merkezlerinin değil, aynı zamanda sivillerin güvenliğinin de sistematik olarak hedef alındığını gösteriyor. Böylece yardım bölgeleri, "insani koridor" değil, "ölüm tuzağı" haline geldi.

Filistinli yetkililer, İsrail'in bu stratejisini "aç bırakma ve ardından toplu cezalandırma" taktiği olarak tanımlarken, bunun 1948 tarihli Soykırım Suçlarının Önlenmesi Sözleşmesi kapsamında açık bir savaş suçu ve insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu vurguluyor.

Saldırıların ardından bölgeye ambulansların ulaşımı engellendi

Gazze Ambulans ve Acil Servis Müdürü Faris Afane, "İsrail işgal güçlerinin saldırı bölgelerine ambulansların ulaşmasına engel olduğunu ve yaralıların yardım alamadan uzun süre beklemek zorunda kaldığını" belirtti.

Afane, bölgedeki durumu şu sözleriyle aktardı:

"İsrail ordusu, ambulansları kasıtlı olarak hedef alıyor. Yaralıları tahliye etmek son derece tehlikeli hale geldi. Sağlık altyapısı çökmüş durumda, ambulanslar yeterli sayıda değil ve yaralılar, yardım ulaşana kadar yarım saatten fazla beklemek zorunda kalıyor."

Bu sağlık krizi, Gazze'deki insani durumun daha da kötüleşmesine neden olurken, sivillerin hayatını tehdit eden başka bir boyut olarak ön plana çıkıyor.


İNSAN HAKLARI GÜNCESİ
Tümünü gör
Soykırım devam ediyor

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda ise yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı 51 bin 65'e yaralıların sayısı 116 bin 505'e yükseldi.

Esed ailesi katliamlarla hafızalara kazındı

Baas rejimi ve Esed ailesinin iktidarda geçirdiği süre boyunca Suriye'de yaptığı katliamlar hafızalara kazındı.

167 sağlık çalışanı öldü

İsrail'in Lübnan'da 8 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarında ölen sağlık çalışanlarının sayısının 167'ye, yaralananların 275'e yükseldiği bildirildi.

Ölü sayısı 654'e yükseldi

Lübnan Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada İsrail'in Lübnan'a yaptığı hava saldırılarında Pazartesinden bu yana 654 kişinin öldüğü bildirildi. Lübnan Dışişleri Bakanlığı, ülkede 500 bine yakın kişinin evlerinden olduğunu söyledi.

Gazze'de can kaybı 40 bin 534'e çıktı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 40 bin 534'e yükseldi.

Cezayirli düşünür Abdurrezzak Makri İsrail devletinin Batı sömürgeciliğinin tarihi bir

İsrail'in Gazze'deki ayrım gözetmeyen saldırıları, Batı'nın sömürgeci mirasıyla örtüşen bir şiddet ve soykırım politikası olarak ele alınıyor ve İsrail'in İslam dünyasının kalbine yerleştirilen bir ileri karakol olduğu düşünülüyor.

48 saatte 3 katliam Gazze'de can kaybı 40 bin 476'ya

İsrail'in 326 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 40 bin 476'ya çıktı. İsrail ordusunun saldırılarında son 48 saatte 41 Filistinli katledildi.