Kırım’da 121 Ukrayna vatandaşı alıkonuluyor

Rusya, Kırım’da Kırım Tatarlarına ve Ukraynalılara baskı uygulamaya devam ediyor. Kırım İnsan Hakları Grubu, Rus işgali altındaki Kırım’da siyasi nedenlerden ötürü 127 Ukrayna vatandaşının alıkonulduğunu bildirdi.

Kırım da 121 Ukrayna vatandaşı alıkonuluyor

Kırım İnsan Hakları Grubu, 2 Ağustos 2022 tarihinde Rus işgali altındaki Kırım’da siyasi tutsaklarla ilgili rapor yayımladı. Yeni raporda yer alan açıklamada, “26 Temmuz 2022 itibariyle, işgal altında en az 127 Ukrayna vatandaşı, siyasi tutsak ve/veya dini cezai zulmün bir parçası olarak hapiste alıkonuluyor” bilgisine yer verildi.

Kırım’daki insan hakları durumuna ilişkin rapor, Kırım İnsan Hakları Grubu tarafından “Kırım’daki İnsan Hakları Durumu ve Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya Tam Ölçekli İşgalinin Yüz Elli Günü” adıyla sunuldu. Raporda, işgalci Rus yönetimi tarafından baskı ve alıkonulma faaliyetlerine maruz kalan Kırım Tatar ve Ukrain kişilere ait bilgiler yer aldı.

VERİLEN “CEZALARIN” SÜRESİ TOPLAMDA BİN YILI AŞTI

Rus işgali altındaki Kırım’da 81 siyasi tutsak mahkum edildi. KrımSOS insan hakları örgütü temsilcisi tarafından yapılan açıklamada, “81 kişi hapis cezasına çarptırıldı. Cezalarının toplam süresi bin 2 yıl 2 aydır. Ancak siyasi tutsaklar mahkum edilmeye devam ettikçe bu süre artıyor” denildi.

KrımSOS insan hakları örgütü temsilcisi Yevgen Yaroşenko, siyasi tutsaklara en büyük hapis cezalarını veren Rus hakimlerinin Rostov-na-Donu kentindeki Güney Askeri Bölgesi Mahkemesinde görev yaptığını belirterek, “Aldıkları hapis cezaları 19 yıla kadar çıkıyor” bilgisini aktarmıştı.

Çoğunluğu Kırım Tatarlarından oluşan 120’den fazla Kırımlı siyasi tutsak, Rusya tarafından alıkonuluyor. Alıkonulan siyasi tutsaklardan 81’i mahkum edilirken diğerlerinin “yargı süreci” devam ediyor.

İzmir açıklarında göç dalgası devam ediyor

Denizlerde düşen sıcaklığa rağmen düzensiz göçmenlerin güvenli liman arayışı devam ediyor.

Yunanistan'ın geri ittiği 30 göçmen kurtarıldı

Muğla'nın Bodrum ilçesi açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına geri itilen 30 düzensiz göçmen kurtarıldı.

Cezasız kalıyorlar

İngiltere'de Metropolitan Polis Teşkilatına ilişkin yayımlanan bir rapor, yasaları çiğneyen ve görevi kötüye kullanan çok sayıda polis memuru ve personelin cezasız bırakılarak görevine devam ettiğini ortaya koydu.

Lübnan Suriyeli mültecileri ülkelerine geri göndermeye başlıyor

Türkiye’nin ardından en fazla sayıda Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Lübnan, Suriyelileri ülkelerine geri gönderme planını uygulamaya başlıyor.

Nüfusunun üçte biri ülkeyi terk etti

Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna'da, Rusya'nın saldırılarının başlamasından bu yana nüfusun üçte birinin ülkeyi terk ettiğini açıkladı.

Hayatını kaybedenlerin sayısı 185'e yükseldi

İran İnsan Hakları Kurumu, 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümüyle başlayan protestolarda 185 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Kurumun yayınladığı rapora göre hayatını kaybeden 185 kişiden 19'unun 18 yaşının altında olduğu belirtildi.

2 bin çocuk sığınmacı 'kayboldu'

Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerine göre Temmuz ayında, Avrupa genelinde 2 bin çocuk sığınmacı 'ortadan kayboldu'.

9 yılda 25 bin mülteci hayatını kaybetti

Akdeniz'i geçmeye çalışırken hayatını kaybeden mültecilerin sayısının son 9 yılda yaklaşık 25 bin olduğu açıklandı.