İşkence gören göçmen kadının adalet arayışı

“Yardım edin, iş verenim bana işkence ediyor.”

İşkence gören göçmen kadının adalet arayışı

“Yardım edin, iş verenim bana işkence ediyor.”

Endonezyalı hizmetçi Meriance Kabu kağıda yazdığı notu, “Her yanım dayaktan kan içinde, yardım edin” diyerek bitirdi. Sonra kağıdı katlayıp, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da çalıştığı evin kilitli demir kapısının parmaklıklarından dışarı fırlattı. Rastgele kapının önünden geçen bir kadın, notu yerde bulup okuyunca derhal tanıdığı emekli bir polis memuruna götürdü.20 Aralık 2014’te yaşanan bu olayla ilgili olarak emekli adam daha sonra, “Eğer o evde daha uzun süre kalsaydı, cesedi çıkardı” diyecekti.

Meriance Kabu’nun kurtuluşu üzerinden dokuz yıl geçti ama o hala adalet arayışında. Üstelik, başından geçenler nadir bir hikaye de değil. Kabu gibi belgesiz çalışan çok sayıda göçmen işçi, kendini benzer bir kabusun ortasında bulabiliyor. Başlarına geleni dış dünyaya duyurma gücünü bulsalar da, çoğu zaman adalet tecelli etmiyor. Malezya polisi 2015 yılında Kabu’nun işvereni Ong Su Ping Serene’i, ağır yaralama, cinayete teşebbüs, insan kaçakçılığı ve göç yasalarının ihlali suçlamalarıyla mahkemeye sevk etti.

Endonezya'nın Malezya Büyükelçisi Hermono, “İşveren elini kolunu sallayarak serbest kaldı, bu nasıl bir adalet?” diye soruyor. Meriance Kabu’ya hukuki danışman ayarlayan elçilik, davanın yeniden görülmesi için yollar arıyor. Malezya Dışişleri Bakanlığı BBC’ye yaptığı açıklamada “yasalar uyarınca adaletin yerine getirilmesini sağlayacaklarını” belirtti.

Resmi kayıtlara göre Malezya’da 63 bin Endonezyalı hizmetçi bulunuyor. Ama kaçak çalışanlar da var ve sayıları konusunda tahminler muhtelif. Endonezya elçiliği son beş yıl içerisinde yaklaşık 500 kötü muamele vakasının kendilerine bildirildiğini söylüyor.

Meriance Kabu adalet arayışını sadece kendisi için değil, benzer durumdaki Endonezyalı hizmetçiler için de sürdürdüğünü söylüyor.

İsrail ordusu Cenin'e baskın düzenledi ve Cenin kampını kuşattı

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentine baskın düzenledi ve Cenin Mülteci Kampı'nı kuşatma altına aldı.

quot DAHA FAZLA DEVLET FİLİSTİN İ TANIYACAK quot

FHKC Uluslararası İlişkiler Sorumlusu El-Taher: İmha savaşına boyun eğmeyeceğiz

BM Bir okula sığınan 16 bin Filistinli çöp dağlarıyla yaşıyor

Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı, Deyr el-Belah'taki bir okulda 16 binden fazla yerinden edilmiş Filistinlinin “korkunç hayat şartlarında” yaşadığını açıkladı.

İsrail'in Gazze'ye gece boyu düzenlediği saldırılarda en az 12 Filistinli

İsrail savaş uçaklarının gece boyu Gazze Şeridi'nin orta bölgelerine düzenlediği saldırılarda en az 12 Filistinli hayatını kaybetti.

Çadırları bombaladılar

İsrail ordusunun, Uluslararası Adalet Divanının (UAD) saldırıları durdurma kararı aldığı Gazze Şeridi'ndeki Refah kentinde yerinden edilen Filistinlilerin çadırlarına düzenlediği saldırıda en az 40 Filistinli hayatını kaybetti.

Kazanırsam göçmenleri göndereceğim

İngiltere, göçmenleri Ruanda'ya göndermeye başlıyor. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, 4 Temmuz'da gerçekleşecek genel seçimleri kazanması halinde Ruanda'ya göçmen uçuşlarının başlayacağını vaat etti.

Filistin Kızılayı İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 15 bin 103 çocuk

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 15 bin 103 çocuk hayatını kaybetti.

İzmir Açıklarında 18 Düzensiz Göçmen Beraberinde 4 Çocuk Yakalanmıştır

İzmir açıklarında 18 düzensiz göçmen (beraberinde 4 çocuk) yakalanmıştır.