Rusya ile savaşın devam ettiği Ukrayna'da çatışmalarda evlerini ve mal varlığını kaybederek yerlerinden olanların hayat mücadelesi sürüyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin raporuna göre, 24 Şubatta başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle Ukrayna'dan 6 milyondan fazla mülteci hareketi kaydedildi. Bu, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük zorla yerinden edilme krizlerinden biri ve en hızlısı olarak kayıtlara geçti.
Ukraynalı mültecilere Avrupa Birliği üye ülkeleri tarafından geçici koruma statüsü verilirken bu tür programlara 2,8 milyondan fazla mülteci kayıt yaptırdı. Rusya'nın 24 Şubat'ta saldırı başlattığı Ukrayna'nın doğusundaki, ülkenin ikinci en büyük şehri Harkiv'in çevresinde bugüne kadar süren yoğun bombardımanlarda evleri yıkılan, aynı zamanda imkanları olmadığı için yurt dışına veya ülkenin daha güvenli bölgelerine gidemeyen veya gitmek istemeyen halk sadece devletin ve gönüllülerin yardımıyla hayata tutunmaya çalışıyor.
Savaşın başladığı ilk günlerden bu yana, gidecek yeri kalmayanlardan bazıları, Harkiv'deki Roshcha Klinik Sanatoryumuna sığındı. Sanatoryuma sığınan 67 yaşındaki Galina Chalaya, savaş başlamadan önce Harkiv'e yakın "Ruski Tyshky" köyünde oğluyla yaşadığını anlattı. Savaşın öncesinde köyde rahat ve huzur içinde yaşadıklarını dile getiren Chalaya, "Evimiz vardı. Güzel şartlarda yaşıyorduk. Her şeyimiz vardı." ifadelerini kullandı. Chalaya, Ukrayna ordusunun köyde yeniden kontrol sağladığını ifade etti