Ruanda: Dolambaçlı bir yol mu, çıkmaz sokak mı yoksa yeni bir yuva mı?

Ruanda'nın başkenti Kigali'deki Hope Hostel (Umut Pansiyonu) neredeyse iki yıldır Britanya'nın istemediği göçmenleri kabul etmeye hazır bir şekilde bekliyor.

Ruanda Dolambaçlı bir yol mu çıkmaz sokak mı yoksa yeni

İngiltere Parlamentosu'nun yasayı onaylamasının ardından, Ruanda hükümeti bu odaları birkaç hafta içinde doldurmak istiyor.

Doğu Afrika ülkesi Ruanda, sığınmacıların sınır dışı edilmesine ilişkin tartışmalı plan konusunda İngiltere'deki yasal çekişmeleri büyük ölçüde geride durup izledi.

İngiltere mahkemeleri, buraya gönderilen sığınmacılar için daha fazla koruma talep ederek  başkent Kigali'nin insan hakları sicilini mercek altına aldı.

Ruanda ise Haziran 2022'den bu yana sığınmacıların gelişi için hazırlık yapıyor.

Ismael Bakina bize Kigali'de müdürü olduğu pansiyonu gezdirdi. Yatak odaları özenle düzenlenmiş, seccade ve banyo malzemeleri gibi ayrıntılar düşünülmüş.

Bahçıvanlar, bir futbol sahası ve basketbol sahasına sahip yemyeşil arazinin çitlerini düzeltirken, aşçılar ve temizlikçiler de kendi işleriyle meşguller.

Göçmenlerin Ruanda'ya sığınma başvurularını işleme koymak için sandalye dizilmiş bir çadır da var. Başvuruları kabul edilmese bile oturma izni almaya hak kazanacaklar. Ya da başka bir ülkeye gidebilirler ama İngiltere'ye geri dönemezler.

Pansiyonun pencerelerinden Kigali'nin düzenli mahallelerinin inişli çıkışlı tepeleri görülüyor. Düzenli ve suçtan uzak sokaklarıyla güzel bir şehir. Ülkenin sloganı "Ruanda çalışıyor". Yeni gelen sığınmacılardan bazıları burada iş arayabilir, ancak Ruanda'nın yeni işçilere ihtiyacı olup olmadığı konusunda farklı görüşler var.

Yetkililerin muhalefeti bastırdığına dair yaygın iddialar var. Eleştirenler arasında insan hakları kuruluşları muhalefet yer alıyor. 2021'de İngiltere Dışişleri Bakanlığı da olumsuz değerlendirmelerde bulunmuştu.

Bir zamanlar devlet güvenliğini tehdit etmek suçlamasıyla hapse atılan muhalif Victoire Ingabire, sığınmacılarla ilgili kötü bir anlaşma yapıldığı görüşünde.

"Onlar yoksulluk, savaş ve ülkelerindeki diktatörlükler yüzünden ülkelerinden kaçan insanlar. Aynı sorunlarla karşılaşacakları, kendilerini özgürce ifade edemeyecekleri, İngiltere'de aradıkları refaha sahip olamayacakları bir ülkeye gelecekler. İngiliz hükümetinin bu insanları neden Ruanda'ya göndermek istediğini anlamıyorum."

Transit merkezindeki göçmenler ve yeni gelecek kişiler  daha iyi bir gelecek arayışı içinde. Ruanda'nın onlar için dolambaçlı bir yol mu, çıkmaz sokak mı yoksa yeni bir yuva mı olacağını zaman gösterecek.

quot Filistin'in tanınması ahlaki ve adildir quot

İki ülke daha Filistin'i devlet olarak tanıdı

ABD'de 2 bin 200 kişinin gözaltına alındı

Dünyanın önde gelen yüksek öğrenim kurumlarında 16 Nisan'dan bu yana İsrail'in Gazze'deki sivillere yönelik saldırıları protesto edilirken, ABD'de protestolara katılan yaklaşık 2 bin 200 kişi gözaltına alındı.

İsrailliler sokakta Atlı birliklerle müdahale

İsrailliler, Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir anlaşması yapılması ile Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin istifası talebiyle ülke genelinde gösteriler düzenledi.

quot Utanın Gazze'de İkinci Dünya Savaşı'ndan fazla gazeteci öldürüldü quot

103 yıldır düzenlenen Beyaz Saray Muhabirleri Derneği Yemeği'ne Filistin protestoları damga vurdu.

Gazze'deki hastanelerde toplu mezar bulunduğu iddiaları hakkında ne biliniyor

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Gazze’de İsrail saldırılarından sonra Nasır ve El Şifa Hastaneleri’ndeki yıkım ve bölgede toplu mezarlar bulunduğu haberlerinin kendisini dehşete düşürdüğünü söyledi.

Amerika'nın dört bir yanındaki üniversitelerde Filistin'e destek gösterisi

George Washington Üniversitesi, Columbia Üniversitesi, New York Eyalet Üniversitesi ve Northeastern Üniversitesi öğrencilerinin Filistin'e destek gösterisi devam ediyor.

BM özel raportörleri quot Ruanda Planı'nı quot uygulayacak havacılık dünyası

Birleşmiş Milletler (BM) özel raportörleri, İngiltere'nin düzensiz göçmenleri Ruanda'ya gönderme işlemine aracılık etmesi halinde insan hakları ihlallerinin ortağı olacaklarını söyledi.