Gazze, onlarca yıl "yaşanamaz" hale gelebilir

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarının, yol açtığı insani kriz tırmanırken kısa ve uzun vadede yarattığı çevre tahribatı nedeniyle Gazze, onlarca yıl "yaşanamaz" hale gelebilir.

Gazze onlarca yıl quot yaşanamaz quot hale gelebilir

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 8 bini çocuk, 6 bin 200'ü kadın olmak üzere 18 bin 800 Filistinli öldü. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı tahrip ediliyor.

İnsani krizin tırmandığı Gazze'de acil ateşkes çağrılarına rağmen saldırılarını durdurmayan İsrail, bölgede benzeri görülmemiş bir çevresel tahribata da yol açıyor.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) İcra Direktörü Inger Andersen, Gazze'de çevresel etkiye ilişkin henüz bir değerlendirme yapmadıklarını söyledi.

Filistin otoritelerinin, 2009'daki savaş ve İsrail'in 2014'teki saldırılarının ardından UNEP'i çevresel değerlendirme yapmak üzere davet ettiğini anlatan Andersen, "Bunu Irak, Suriye, Balkanlar, Darfur, Haiti ve Ukrayna'da yaptık. Bu çevresel etki değerlendirmesi, bizim görevimizin bir parçası. O gün geldiğinde ve sahaya davet edildiğimizde Gazze'de bu değerlendirmeyi yapacağız." dedi.

Andersen, BM'nin şu anda insani krizin çözülmesi, ateşkesin sağlanması ve "masum sivillerin kendilerinden kaynaklanmayan bir durumdan kurtulmasına" odaklandığını belirterek, şöyle konuştu:

"Her savaş ve çatışmada silahlar sustuktan sonra nesillere bırakılan zehirli izler, enkaz yönetimi ve kanalizasyon gibi sorunlar nedeniyle orada olacak. Bombardımana maruz kalan tüm şehirlerde ortaya çıkan enkaz yönetiminin nasıl yapılacağı bir sorun ve bu, kesinlikle Gazze halkı için de bir sorun olacak."

İsrail Halep Havalimanı'na saldırı düzenledi

İsrail Suriye'nin kuzeybatısında Halep ilindeki havalimanı ile savunma fabrikalarına hava saldırısı düzenledi. Saldırıda çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Wagner Mali ordusuyla sivilleri öldürüyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Rus güvenlik şirketi Wagner'in Aralık 2023'ten bu yana Mali ordusuyla sivilleri hedef aldığını öne sürdü.

Belçika hükümeti Filistin devletini tanımayı görüşecek

Belçika Kalkınma İşbirliği Bakanı Caroline Gennez, Belçika hükümetinin Filistin devletini tanımayı görüşeceğini duyurdu.

İzmir Açıklarında 20 Düzensiz Göçmen Beraberinde 3 Çocuk Kurtarılmıştır

İzmir Açıklarında 20 Düzensiz Göçmen (Beraberinde 3 Çocuk) Kurtarılmıştır

Muğla Açıklarında 18 Düzensiz Göçmen Beraberinde 6 Çocuk Yakalanmıştır

Muğla Açıklarında 18 Düzensiz Göçmen (Beraberinde 6 Çocuk) Yakalanmıştır

Paris Olimpiyatları öncesi quot Sosyal temizlik quot

Yerel yöneticiler ve sağcı siyasetçiler, başkentteki göçmen ve sığınmacıların ülke çapında dağıtılmasını Paris Olimpiyatları için "temizlik çalışması" olarak görüyor.

Aydın Açıklarında 13 Düzensiz Göçmen Beraberinde 15 Çocuk Kurtarılmıştır

Aydın Açıklarında 13 Düzensiz Göçmen (Beraberinde 15 Çocuk) Kurtarılmıştır