Çin, ülke dışındaki Uygurlara ailelerini 'rehin' tutarak baskı yapıyor

Araştırmacılar, Çin'in, yurt dışında yaşayan Uygurları, geride bıraktıkları aileleriyle tehdit ederek, insan hakları gönüllülerinin ülke dışındaki faaliyetleri hakkında bilgi toplamaya çalıştığını söylüyor.

Çin ülke dışındaki Uygurlara ailelerini 'rehin' tutarak baskı yapıyor

Alim'in annesi ekranda belirir belirmez "Canım oğlum, ölmeden seni göremeyeceğim diye korkuyordum" diyor.

Alim -gerçek ismi değil- görüşmenin kendisini allak bullak ettiğini söylüyor.

Bir video bağlantısıyla yapılan bu görüşme, Alim'in ülkesinden altı yıl önce kaçıp İngiltere'de iltica başvurusunda bulunduğundan bu yana annesiyle ilk doğru dürüst görüşmesi. Daha önce, aracılık yapan bir kişi bir telefonla Alim'i, başka bir telefonla annesini görüntülü olarak arıyor sonra telefonları yüz yüze tutarak konuşmalarını sağlıyormuş. Ama bu yolla birbirlerinin ancak gölgesini görebiliyor ve boğuk bir ses duyuyorlar, görüşme boyunca çoğunlukla karşılıklı ağlıyorlarmış. Alim annesiyle, bir bedeli olacağını bilerek görüştüğünü söylüyor çünkü görüşmeyi ayarlayan kişi Çinli bir polis memuru.

Görüşmeyi sağlayan polis daha sonra bu kez kendisi arayarak Alim'den, İngiltere'deki Uygur insan hakları gruplarının toplantılarına katılmasını, bilgi toplamasını ve bunları iletmesini istiyor.

Ajan olarak faaliyet göstermesini talep eden telefon görüşmelerinin kayıtlarını BBC ile paylaşan Alim "Ne zaman Londra'da Çin'i protesto etmeye yönelik bir gösteri olsa, arayıp kimlerin katıldığını soruyorlar" diyor.

Alim'e, çoğu İngiltere vatandaşı olan Çin'le ilgili insan hakları gruplarının liderleriyle arkadaşlık etmesi, onları yemeğe götürmesi, hesabı ödemesi için para da teklif edilmiş.

Polis, bunu kuşku çekmeden yapabilmesi için bir paravan şirket kurmayı da teklif ediyor. Alim'e bu amaçla daha önce bir çok kişi adına çok sayıda paravan şirket oluşturulduğu da söyleniyor.

Alttan alta hissettirilen, reddederse ailesinin zarar göreceği tehdidi Alim'i içinden çıkılmaz bir açmazda bırakıyor.

İngiltere'deki Sheffield Üniversitesi'nden Dr David Tobin, meslektaşı Nyrola Elima ile birlikte bu konudaki en kapsamlı çalışmalardan birini yürüttü.

İki uzman çeşitli ülkelerdeki 200'den fazla Uygur mülteci ile görüşmeler yaptı. Dr Tobin, Çin dışında yaşayan bütün Uygurların sınır ötesi baskıya maruz kaldıklarını söylüyor.

"En temel taktik, ayrı kalınan ailelerle temas" diyor. Telefonla aramanın mümkün olduğu durumlarda bile Çin'deki ailelerin telefonu açmadığını anlatıyor. Ayrıca telefonların daima dinlendiği ve doğrudan temas kurmanın aileyi tehlikeye atacağı inancının hakim olduğunu söylüyor.

Belçika İsrail'in Filistin topraklarındaki işgaline karşı quot AB'nin tek ses

Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, İsrail'in Filistin topraklarındaki işgalinin hukuka aykırı olduğunu ve bunun derhal sonlandırılması gerektiğini vurgulayan Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) danışma görüşüne ilişkin Avrupa Birliği'nin (AB) "tek ses olması" gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği yetkilisi Borrell'den quot Filistin konusunda uluslararası hukuk yeterli

Borrell: "Hukuk ile gerçeklik arasındaki uçurum daha önce hiç bu kadar geniş olmamıştı".

Eski İngiliz Bakan Duncan quot Bu aşırılığa karşı duruş sergilemeliyiz

İngiltere'de İsrail yanlısı tutum sergileyen milletvekillerine yönelik eleştirilerinin ardından partisi tarafından "antisemitizm" ile suçlanan eski Bakan Alan Duncan, bu şekilde susturulmaya çalışıldığını belirtti.

İzmir Açıklarında 22 Düzensiz Göçmen Beraberinde 28 Çocuk Yakalanmıştır

İzmir Açıklarında 22 Düzensiz Göçmen (Beraberinde 28 Çocuk) Yakalanmıştır

İsrail bombardımanı Gazze'yi moloz yığınına çevirdi

Moloz yığınının temizlenmesinin en az 15 yıl süreceği ve işlemin 500 milyon ila 600 milyon dolara mal olacağı aktarıldı.

Göçmen kaçakçılarına Kalkan-26 operasyonu 5 tutuklu

İstanbul’da göçmen kaçakçılığı organizatörleri ve düzensiz göçmenlere yönelik “Kalkan-26” operasyonu düzenlendi. Bu organizatörlerle anlaştıkları tespit edilen 94 düzensiz göçmen de yakalandı.

Balıkesir Açıklarında 17 Düzensiz Göçmen Beraberinde 8 Çocuk Yakalanmıştır

Balıkesir Açıklarında 17 Düzensiz Göçmen (Beraberinde 8 Çocuk) Yakalanmıştır

İzmir Açıklarında 16 Düzensiz Göçmen Yakalanmıştır

İzmir Açıklarında 16 Düzensiz Göçmen (Beraberinde 8 Çocuk) ve Ülkeyi Yasa Dışı Yollarla Tek Etmeye Çalışan 1 Şahıs Yakalanmıştır