İMKANDER Derneği > İNSAN HAKLARI GÜNCESİ |

Çin, ülke dışındaki Uygurlara ailelerini 'rehin' tutarak baskı yapıyor


Araştırmacılar, Çin'in, yurt dışında yaşayan Uygurları, geride bıraktıkları aileleriyle tehdit ederek, insan hakları gönüllülerinin ülke dışındaki faaliyetleri hakkında bilgi toplamaya çalıştığını söylüyor.

Çin ülke dışındaki Uygurlara ailelerini 'rehin' tutarak baskı yapıyor

Alim'in annesi ekranda belirir belirmez "Canım oğlum, ölmeden seni göremeyeceğim diye korkuyordum" diyor.

Alim -gerçek ismi değil- görüşmenin kendisini allak bullak ettiğini söylüyor.

Bir video bağlantısıyla yapılan bu görüşme, Alim'in ülkesinden altı yıl önce kaçıp İngiltere'de iltica başvurusunda bulunduğundan bu yana annesiyle ilk doğru dürüst görüşmesi. Daha önce, aracılık yapan bir kişi bir telefonla Alim'i, başka bir telefonla annesini görüntülü olarak arıyor sonra telefonları yüz yüze tutarak konuşmalarını sağlıyormuş. Ama bu yolla birbirlerinin ancak gölgesini görebiliyor ve boğuk bir ses duyuyorlar, görüşme boyunca çoğunlukla karşılıklı ağlıyorlarmış. Alim annesiyle, bir bedeli olacağını bilerek görüştüğünü söylüyor çünkü görüşmeyi ayarlayan kişi Çinli bir polis memuru.

Görüşmeyi sağlayan polis daha sonra bu kez kendisi arayarak Alim'den, İngiltere'deki Uygur insan hakları gruplarının toplantılarına katılmasını, bilgi toplamasını ve bunları iletmesini istiyor.

Ajan olarak faaliyet göstermesini talep eden telefon görüşmelerinin kayıtlarını BBC ile paylaşan Alim "Ne zaman Londra'da Çin'i protesto etmeye yönelik bir gösteri olsa, arayıp kimlerin katıldığını soruyorlar" diyor.

Alim'e, çoğu İngiltere vatandaşı olan Çin'le ilgili insan hakları gruplarının liderleriyle arkadaşlık etmesi, onları yemeğe götürmesi, hesabı ödemesi için para da teklif edilmiş.

Polis, bunu kuşku çekmeden yapabilmesi için bir paravan şirket kurmayı da teklif ediyor. Alim'e bu amaçla daha önce bir çok kişi adına çok sayıda paravan şirket oluşturulduğu da söyleniyor.

Alttan alta hissettirilen, reddederse ailesinin zarar göreceği tehdidi Alim'i içinden çıkılmaz bir açmazda bırakıyor.

İngiltere'deki Sheffield Üniversitesi'nden Dr David Tobin, meslektaşı Nyrola Elima ile birlikte bu konudaki en kapsamlı çalışmalardan birini yürüttü.

İki uzman çeşitli ülkelerdeki 200'den fazla Uygur mülteci ile görüşmeler yaptı. Dr Tobin, Çin dışında yaşayan bütün Uygurların sınır ötesi baskıya maruz kaldıklarını söylüyor.

"En temel taktik, ayrı kalınan ailelerle temas" diyor. Telefonla aramanın mümkün olduğu durumlarda bile Çin'deki ailelerin telefonu açmadığını anlatıyor. Ayrıca telefonların daima dinlendiği ve doğrudan temas kurmanın aileyi tehlikeye atacağı inancının hakim olduğunu söylüyor.


İNSAN HAKLARI GÜNCESİ
Tümünü gör
Tunus'ta 630 düzensiz göçmen kurtarıldı

Tunuslu yetkililer bir gecede düzenlenen 18 operasyonda 630 düzensiz göçmenin kurtarıldığını açıkladı. Operasyonda, Akdeniz'i geçmeye çalışan 80'i Tunuslu, 550'si Sahra Altı Afrika ülkelerinden olmak üzere 630 düzensiz göçmenin kurtarıldığı kaydedildi.

Kırklareli'nde polis ekiplerince yapılan çalışmada 53 kaçak göçmen yakalandı

Kırklareli'nde 2023 yılında gerçekleşen 6 olayda toplam 53 kaçak göçmen yakalandı. Yakalanan şahıslar Pehlivanköy Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

İtalya açıklarında mülteci teknesi battı Onlarca ölü var

İtalya'nın Lampedusa Adası açıklarında Tunus'tan yola çıktığı öne sürülen bir mülteci teknesinin batması sonucu 44 kişi hayatını kaybetti.

Yunan Sahil Güvenlik ekipleri tarafından ölüme terk edilen 62 kaçak

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Yunan Sahil Güvenlik ekiplerince Türk kara sularına geri itilerek ölüme terk edilen lastik bot içindeki 62 kaçak göçmen kurtarıldı.

Taliban Afganistan'ın bazı bölgelerinde 10 yaşından büyük kız çocuklarının eğitimini

Afganistan'ın bazı bölgelerindeki yerel Taliban yetkilileri, eğitim kurumları ve okullardan 10 yaşından büyük kız çocuklarının kabul edilmemesini istedi.

New York'ta göçmenlerin sığınma evinde kalabileceği süre sınırlandırıldı

New York Belediyesi kentte yaşayan yetişkin göçmenlerin sığınma evlerinde kalma süresini kısıtlama kararı aldı.

İngiltere'nin dış yardım bütçesini kısması 'binlerce kişinin ölümüne yol açabilir'

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, düşük gelirli ülkelere yaptığı yardımı kıstığını açıkladı. Bakanlık memurlarının hazırladığı rapor ise kesintinin binlerce kişinin ölümüne yol açabileceği uyarısı yaptı.