Düzensiz göçmen akınındaki inanılmaz artış, Avrupa ülkelerini adeta birbirine düşürmüş durumda. Sığınma merkezlerinde yer kalmadığını ve artık bu yükü taşıyamayacaklarını belirten Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin İçişleri Bakanları dün Brüksel'de 'göçmen krizini' görüşmek üzere toplandı.
Bakanların gündeminde Göç ve İltica Anlaşması'na ilişkin devam eden müzakereler ve Avrupa'ya giren göçmenler konusunda alınacak önlemler gibi çetrefilli konular var.
Avrupa şu anda, bir önceki yıla göre yüzde 13 artışla rekor göçmen geçişi ile karşı karşıya ve İtalya bu durumdan en çok etkilenen ülkeler arasında. Bu sene üye ülkeleri birbirine düşüren kriz de İtalya'nın Lampedusa Adası'nda patlak verdi.
Göç akını karşısında daha sert bir tutum sergileyeceğine söz veren İtalya Başbakanı Giorgia Meloni bu yıl ülkelerine giriş yapan 133 bin göçmenden sonra arama kurtarma gemilerinin faaliyetlerini sınırlamaya çalıştı ancak bu durum AB ülkelerinin tepkisini çekti.
Almanya İtalya'nın Dublin Sözleşmesi'nin maddelerine uymadığını belirterek İtalya'dan gönüllü mülteci alma anlaşmasını askıya aldı.
Sınır kontrollerini artıran Fransa ise Lampedusa'ya gelen göçmenleri almayacaklarını duyurdu.