BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) nedir, neden İsrail ve Batı'nın hedefinde?

İsrail'in UNRWA'ya yönelik suçlamalarının ardından ABD ve diğer sekiz Batılı ülke, ajansa yaptıkları yardımı askıya aldı.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu UNRWA nedir neden İsrail ve

BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı, 1948'de İsrail'in kuruluşu sırasında topraklarından sürülen ya da kaçmak zorunda bırakılan yaklaşık 700 bin Filistinliye yardım sağlamak amacıyla kuruldu. Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA), on binlerce çalışanı ile Orta Doğu'da milyonlarca insana hayati yardım ve hizmet sağlıyor.

İsrail, UNRWA'yı 2007'den bu yana Gazze'yi yöneten Hamas'ın sivillere yönelik yardımları hortumlamasına göz yummakla ve savaş sırasında çoğu vurulan BM tesislerinin içinde ve çevresinde savaşmakla suçluyor.

Ayrıca İsrail, UNRWA tesislerinin yanından ya da altından geçtiğini iddia ettiği tünellerin Hamas'a ait olduğunu ileri sürüyor.

Bununla birlikte İsrail yönetimi, UNRWA'yı okullarında 'İsrail nefreti' öğretmekle suçluyor.

UNRWA, İsrail'in iddialarını kesin bir dille reddediyor. Hamas ya da diğer gruplarla herhangi bir bağı olmadığını ve yanlış davranış iddialarını titizlikle araştırdığını ve personelini sorumlu tuttuğunu belirtiyor. Tüm personelinin listesini İsrail ve diğer ev sahibi ülkelerle paylaştığını da kaydediyor.

Fonu askıya alan ilk ülke olan ABD, UNRWA'ya 2022 yılında 340 milyon dolar sağlayarak en büyük bağışçı konumunda oldu.

Akabinde İngiltere, Kanada, Avustralya, Almanya, İtalya, Hollanda, İsviçre ve Finlandiya da yardımlarını askıya aldı.

Bu dokuz ülke, UNRWA'nın 2022 bütçesinin yaklaşık yüzde 60'ını sağlıyordu. Yardımın askıya alınmasının ajansın günlük faaliyetlerini ne zaman ve nasıl etkileyeceği henüz belli değil.

Öte yandan AB ülkeleri Norveç ve İrlanda, UNRWA'yı finanse etmeye devam edeceklerini belirtirken diğer donörler fikir beyan etmedi.

İsrail Halep Havalimanı'na saldırı düzenledi

İsrail Suriye'nin kuzeybatısında Halep ilindeki havalimanı ile savunma fabrikalarına hava saldırısı düzenledi. Saldırıda çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Wagner Mali ordusuyla sivilleri öldürüyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Rus güvenlik şirketi Wagner'in Aralık 2023'ten bu yana Mali ordusuyla sivilleri hedef aldığını öne sürdü.

Belçika hükümeti Filistin devletini tanımayı görüşecek

Belçika Kalkınma İşbirliği Bakanı Caroline Gennez, Belçika hükümetinin Filistin devletini tanımayı görüşeceğini duyurdu.

İzmir Açıklarında 20 Düzensiz Göçmen Beraberinde 3 Çocuk Kurtarılmıştır

İzmir Açıklarında 20 Düzensiz Göçmen (Beraberinde 3 Çocuk) Kurtarılmıştır

Muğla Açıklarında 18 Düzensiz Göçmen Beraberinde 6 Çocuk Yakalanmıştır

Muğla Açıklarında 18 Düzensiz Göçmen (Beraberinde 6 Çocuk) Yakalanmıştır

Paris Olimpiyatları öncesi quot Sosyal temizlik quot

Yerel yöneticiler ve sağcı siyasetçiler, başkentteki göçmen ve sığınmacıların ülke çapında dağıtılmasını Paris Olimpiyatları için "temizlik çalışması" olarak görüyor.

Aydın Açıklarında 13 Düzensiz Göçmen Beraberinde 15 Çocuk Kurtarılmıştır

Aydın Açıklarında 13 Düzensiz Göçmen (Beraberinde 15 Çocuk) Kurtarılmıştır