İMKANDER Derneği > İNSAN HAKLARI GÜNCESİ |

BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) nedir, neden İsrail ve Batı'nın hedefinde?


İsrail'in UNRWA'ya yönelik suçlamalarının ardından ABD ve diğer sekiz Batılı ülke, ajansa yaptıkları yardımı askıya aldı.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu UNRWA nedir neden İsrail ve

BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı, 1948'de İsrail'in kuruluşu sırasında topraklarından sürülen ya da kaçmak zorunda bırakılan yaklaşık 700 bin Filistinliye yardım sağlamak amacıyla kuruldu. Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA), on binlerce çalışanı ile Orta Doğu'da milyonlarca insana hayati yardım ve hizmet sağlıyor. 

İsrail, UNRWA'yı 2007'den bu yana Gazze'yi yöneten Hamas'ın sivillere yönelik yardımları hortumlamasına göz yummakla ve savaş sırasında çoğu vurulan BM tesislerinin içinde ve çevresinde savaşmakla suçluyor. 

Ayrıca İsrail, UNRWA tesislerinin yanından ya da altından geçtiğini iddia ettiği tünellerin Hamas'a ait olduğunu ileri sürüyor. 

Bununla birlikte İsrail yönetimi, UNRWA'yı okullarında 'İsrail nefreti' öğretmekle suçluyor. 

UNRWA, İsrail'in iddialarını kesin bir dille reddediyor. Hamas ya da diğer gruplarla herhangi bir bağı olmadığını ve yanlış davranış iddialarını titizlikle araştırdığını ve personelini sorumlu tuttuğunu belirtiyor. Tüm personelinin listesini İsrail ve diğer ev sahibi ülkelerle paylaştığını da kaydediyor. 

Fonu askıya alan ilk ülke olan ABD, UNRWA'ya 2022 yılında 340 milyon dolar sağlayarak en büyük bağışçı konumunda oldu. 

Akabinde İngiltere, Kanada, Avustralya, Almanya, İtalya, Hollanda, İsviçre ve Finlandiya da yardımlarını askıya aldı.

Bu dokuz ülke, UNRWA'nın 2022 bütçesinin yaklaşık yüzde 60'ını sağlıyordu. Yardımın askıya alınmasının ajansın günlük faaliyetlerini ne zaman ve nasıl etkileyeceği henüz belli değil. 

Öte yandan AB ülkeleri Norveç ve İrlanda, UNRWA'yı finanse etmeye devam edeceklerini belirtirken diğer donörler fikir beyan etmedi.


İNSAN HAKLARI GÜNCESİ
Tümünü gör
167 sağlık çalışanı öldü

İsrail'in Lübnan'da 8 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarında ölen sağlık çalışanlarının sayısının 167'ye, yaralananların 275'e yükseldiği bildirildi.

Ölü sayısı 654'e yükseldi

Lübnan Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada İsrail'in Lübnan'a yaptığı hava saldırılarında Pazartesinden bu yana 654 kişinin öldüğü bildirildi. Lübnan Dışişleri Bakanlığı, ülkede 500 bine yakın kişinin evlerinden olduğunu söyledi.

Gazze'de can kaybı 40 bin 534'e çıktı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 40 bin 534'e yükseldi.

Cezayirli düşünür Abdurrezzak Makri İsrail devletinin Batı sömürgeciliğinin tarihi bir

İsrail'in Gazze'deki ayrım gözetmeyen saldırıları, Batı'nın sömürgeci mirasıyla örtüşen bir şiddet ve soykırım politikası olarak ele alınıyor ve İsrail'in İslam dünyasının kalbine yerleştirilen bir ileri karakol olduğu düşünülüyor.

48 saatte 3 katliam Gazze'de can kaybı 40 bin 476'ya

İsrail'in 326 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 40 bin 476'ya çıktı. İsrail ordusunun saldırılarında son 48 saatte 41 Filistinli katledildi.

İzmir Açıklarında 39 Düzensiz Göçmen Beraberinde 5 Çocuk Kurtarılmıştır

İzmir Açıklarında 39 Düzensiz Göçmen (Beraberinde 5 Çocuk) Kurtarılmıştır.

BM yetkilisi Gazze son 48 saatte acımasız saldırılara maruz kaldı

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne son 48 saat içinde acımasız bir şekilde saldırılar düzenlediğini duyurdu.

İzmir Açıklarında 43 Düzensiz Göçmen Beraberinde 1 Çocuk Yakalanmıştır

İzmir Açıklarında 43 Düzensiz Göçmen (Beraberinde 1 Çocuk) Yakalanmıştır.