Myanmar ve Bangladeş, Arakanlı Müslümanları kaçtıkları bölgeye geri göndermek için üçüncü kez girişimde bulunuyor.
2017'de Myanmar'da ordunun yürüttüğü bir operasyon nedeniyle çoğu Müslüman 800 bin kişi, komşu ülke Bangladeş'e kaçmıştı.
Mayıs ayı başlarında Anis (gerçek adı değil) Myanmar'ın Arakan eyaletindeki Nagpura'da inşa edilen yeni konutları gezmeye götürüldü. Tura çıkarılan 20 Arakanlıdan biri olan Anis, "Bu kampların etrafı çitle çevrili ve askerlerin koruması altındalar" diyor:
"Evlerdeki odalar çok küçük. Bir kapı ve bir ya da iki pencere var. Kapılar çok küçük, içeri girmek için başınızı eğmeniz gerekiyor."
Ancak Anis'i endişelendiren sadece Myanmar'daki konutlar değil:
"Asla mülk veya işyeri sahibi olamayacağız. Çocuklarımızı okula gönderebilmek için diğer insanlarla aynı haklara sahip olmak istiyoruz. Kimsenin izni olmadan herhangi bir kasabayı ya da şehri ziyaret edebilmeliyiz."
Bangladeş'teki Cox's Bazar'daki kamplarda korkunun yanı sıra merak da var, çünkü burada da hayat zor. BM, mültecilere yönelik gıda yardımını finanse etmesi için gereken paranın sadece dörtte birini elde edebildiği için bu yardımı kesti. Almanya'da yaşayan Arakanlı aktivist Nay San Lwin geri dönüş planına şüpheyle yaklaşıyor.
"Sözde geri dönüş için seçilen Arakanlı mülteciler esasında Bangladeş'teki bir kamptan Myanmar'daki başka bir kampa taşınıyor. Bu geri dönüş değil" diyor:
"Yetkililer 23 kişiyi bir transit kampa getirdi ve Myanmar'a geri dönmeleri için bunlara teşvik olarak aile başına 2 bin dolar teklif edildi. "Mültecilerin çoğunun geri döneceğini sanmıyorum çünkü Myanmar hükümeti ne vatandaşlık hakkı, ne özgür dolaşım hakkı ne de temel insan haklarını veriyor."