İMKANDER Derneği > İNSAN HAKLARI GÜNCESİ |

Başörtüsünü yasaklayan Tacikistan yalnız değil!


Türkiye’nin 28 Şubat sürecinde yaşadığı zorbalık, farklı ülkelerde çeşitli uygulamalarla devam ediyor.

Başörtüsünü yasaklayan Tacikistan yalnız değil

Özellikle Avrupa ülkelerinde rastlanan örtü yasakları, ağırlıkla peçe ve burkaya yönelik uygulanıyor. Çoğunluğu Müslüman olan bazı ülkelerde de kadınların peçe veya burka giymeleri yasaklanmış durumda.

Saçın yanı sıra peçeyle yüzün tamamının örtülmesi Fransa, Hollanda, Almanya, Avusturya, Belçika, Norveç, Danimarka, Bulgaristan, Lüksemburg, İtalya, Çad, Gabon, Kamerun, Nijer, Kongo, Cezayir, Çin ve Sri Lanka’da kısmi olarak yasak.

İsviçre, Estonya, Letonya, Litvanya, Norveç ve İspanya’da Katalonya’nın bazı bölgelerinde örtünme yasakları getirilmiş fakat bunlar yargı kararıyla iptal edilmişti.

11 Nisan 2011’de peçe yasağını getiren Fransa, bu adımıyla Avrupa'da peçeyi yasaklayan ilk ülke oldu. Fransa 2023 yılında ise abaya (uzun elbise) yasağını uygulama kararı aldı.

Almanya’nın 16 eyaletinde öğretmenlerin başörtüsü takması yasak. Hesse eyaletinde bu yasak kamu çalışanlarını da kapsıyor. Bavarya bölgesinde, Şubat 2017’den itibaren bütün kamu binalarında, okullarda ve üniversitelerde burka gibi kıyafetlerle yüzün tamamen kapatılması yasak.

Kanada’nın Quebec eyaletinde hükümet, 21 Haziran 2019’da yürürlüğe koyduğu kanunla kamu sektörü çalışanlarının işteyken başörtüsü gibi dini içerikli semboller takmasını yasakladı.

Belçika'daki Flaman Toplumu Eğitim Konseyi (GO), 2009 yılında, ülkenin Flaman kesiminde ve kendi bünyesindeki bütün resmi okullarda başörtüsünü yasaklama kararı aldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), ortaokullarda uygulanan başörtüsü yasağı kararı aleyhine yapılan itirazı reddederek kararın, “düşünce, vicdan ve din özgürlüğünü” ihlal etmediğini savundu.

Fas’ta 2017 yılında burkanın giyilmesinin yanı sıra üretimi, satışı ve ithalatı yasaklandı.

 


İNSAN HAKLARI GÜNCESİ
Tümünü gör
Ölü sayısı 654'e yükseldi

Lübnan Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada İsrail'in Lübnan'a yaptığı hava saldırılarında Pazartesinden bu yana 654 kişinin öldüğü bildirildi. Lübnan Dışişleri Bakanlığı, ülkede 500 bine yakın kişinin evlerinden olduğunu söyledi.

Gazze'de can kaybı 40 bin 534'e çıktı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 40 bin 534'e yükseldi.

Cezayirli düşünür Abdurrezzak Makri İsrail devletinin Batı sömürgeciliğinin tarihi bir

İsrail'in Gazze'deki ayrım gözetmeyen saldırıları, Batı'nın sömürgeci mirasıyla örtüşen bir şiddet ve soykırım politikası olarak ele alınıyor ve İsrail'in İslam dünyasının kalbine yerleştirilen bir ileri karakol olduğu düşünülüyor.

48 saatte 3 katliam Gazze'de can kaybı 40 bin 476'ya

İsrail'in 326 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 40 bin 476'ya çıktı. İsrail ordusunun saldırılarında son 48 saatte 41 Filistinli katledildi.

İzmir Açıklarında 39 Düzensiz Göçmen Beraberinde 5 Çocuk Kurtarılmıştır

İzmir Açıklarında 39 Düzensiz Göçmen (Beraberinde 5 Çocuk) Kurtarılmıştır.

BM yetkilisi Gazze son 48 saatte acımasız saldırılara maruz kaldı

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne son 48 saat içinde acımasız bir şekilde saldırılar düzenlediğini duyurdu.

İzmir Açıklarında 43 Düzensiz Göçmen Beraberinde 1 Çocuk Yakalanmıştır

İzmir Açıklarında 43 Düzensiz Göçmen (Beraberinde 1 Çocuk) Yakalanmıştır.

Gazze'de öldürülen Filistinlilerin sayısının 40 000'i geçtiği belirtildi

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklama, İsrail ile Hamas arasındaki savaşta ateşkes sağlanması için üç arabulucu ülkenin bir kez daha girişimde bulunduğu bir dönemde yapıldı.