Başörtüsünü yasaklayan Tacikistan yalnız değil!

Türkiye’nin 28 Şubat sürecinde yaşadığı zorbalık, farklı ülkelerde çeşitli uygulamalarla devam ediyor.

Başörtüsünü yasaklayan Tacikistan yalnız değil

Özellikle Avrupa ülkelerinde rastlanan örtü yasakları, ağırlıkla peçe ve burkaya yönelik uygulanıyor. Çoğunluğu Müslüman olan bazı ülkelerde de kadınların peçe veya burka giymeleri yasaklanmış durumda.

Saçın yanı sıra peçeyle yüzün tamamının örtülmesi Fransa, Hollanda, Almanya, Avusturya, Belçika, Norveç, Danimarka, Bulgaristan, Lüksemburg, İtalya, Çad, Gabon, Kamerun, Nijer, Kongo, Cezayir, Çin ve Sri Lanka’da kısmi olarak yasak.

İsviçre, Estonya, Letonya, Litvanya, Norveç ve İspanya’da Katalonya’nın bazı bölgelerinde örtünme yasakları getirilmiş fakat bunlar yargı kararıyla iptal edilmişti.

11 Nisan 2011’de peçe yasağını getiren Fransa, bu adımıyla Avrupa'da peçeyi yasaklayan ilk ülke oldu. Fransa 2023 yılında ise abaya (uzun elbise) yasağını uygulama kararı aldı.

Almanya’nın 16 eyaletinde öğretmenlerin başörtüsü takması yasak. Hesse eyaletinde bu yasak kamu çalışanlarını da kapsıyor. Bavarya bölgesinde, Şubat 2017’den itibaren bütün kamu binalarında, okullarda ve üniversitelerde burka gibi kıyafetlerle yüzün tamamen kapatılması yasak.

Kanada’nın Quebec eyaletinde hükümet, 21 Haziran 2019’da yürürlüğe koyduğu kanunla kamu sektörü çalışanlarının işteyken başörtüsü gibi dini içerikli semboller takmasını yasakladı.

Belçika'daki Flaman Toplumu Eğitim Konseyi (GO), 2009 yılında, ülkenin Flaman kesiminde ve kendi bünyesindeki bütün resmi okullarda başörtüsünü yasaklama kararı aldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), ortaokullarda uygulanan başörtüsü yasağı kararı aleyhine yapılan itirazı reddederek kararın, “düşünce, vicdan ve din özgürlüğünü” ihlal etmediğini savundu.

Fas’ta 2017 yılında burkanın giyilmesinin yanı sıra üretimi, satışı ve ithalatı yasaklandı.

Eski İngiliz Bakan Duncan quot Bu aşırılığa karşı duruş sergilemeliyiz

İngiltere'de İsrail yanlısı tutum sergileyen milletvekillerine yönelik eleştirilerinin ardından partisi tarafından "antisemitizm" ile suçlanan eski Bakan Alan Duncan, bu şekilde susturulmaya çalışıldığını belirtti.

İzmir Açıklarında 22 Düzensiz Göçmen Beraberinde 28 Çocuk Yakalanmıştır

İzmir Açıklarında 22 Düzensiz Göçmen (Beraberinde 28 Çocuk) Yakalanmıştır

İsrail bombardımanı Gazze'yi moloz yığınına çevirdi

Moloz yığınının temizlenmesinin en az 15 yıl süreceği ve işlemin 500 milyon ila 600 milyon dolara mal olacağı aktarıldı.

Göçmen kaçakçılarına Kalkan-26 operasyonu 5 tutuklu

İstanbul’da göçmen kaçakçılığı organizatörleri ve düzensiz göçmenlere yönelik “Kalkan-26” operasyonu düzenlendi. Bu organizatörlerle anlaştıkları tespit edilen 94 düzensiz göçmen de yakalandı.

Balıkesir Açıklarında 17 Düzensiz Göçmen Beraberinde 8 Çocuk Yakalanmıştır

Balıkesir Açıklarında 17 Düzensiz Göçmen (Beraberinde 8 Çocuk) Yakalanmıştır

İzmir Açıklarında 16 Düzensiz Göçmen Yakalanmıştır

İzmir Açıklarında 16 Düzensiz Göçmen (Beraberinde 8 Çocuk) ve Ülkeyi Yasa Dışı Yollarla Tek Etmeye Çalışan 1 Şahıs Yakalanmıştır

AB çalışanları Brüksel'de AB'nin Gazze politikasını protesto etti

AB çalışanları, Belçika'nın başkenti Brüksel'de AB binalarının bulunduğu meydanda AB'nin Gazze'ye yönelik politikasını protesto ederek ateşkes çağrısında bulundu.

Balıkesir Açıklarında 17 Düzensiz Göçmen Yakalanmıştır

Balıkesir Açıklarında 17 Düzensiz Göçmen (Beraberinde 4 Çocuk) Yakalanmıştır