İMKANDER Derneği > İNSAN HAKLARI GÜNCESİ |

Başörtüsünü yasaklayan Tacikistan yalnız değil!


Türkiye’nin 28 Şubat sürecinde yaşadığı zorbalık, farklı ülkelerde çeşitli uygulamalarla devam ediyor.

Başörtüsünü yasaklayan Tacikistan yalnız değil

Özellikle Avrupa ülkelerinde rastlanan örtü yasakları, ağırlıkla peçe ve burkaya yönelik uygulanıyor. Çoğunluğu Müslüman olan bazı ülkelerde de kadınların peçe veya burka giymeleri yasaklanmış durumda.

Saçın yanı sıra peçeyle yüzün tamamının örtülmesi Fransa, Hollanda, Almanya, Avusturya, Belçika, Norveç, Danimarka, Bulgaristan, Lüksemburg, İtalya, Çad, Gabon, Kamerun, Nijer, Kongo, Cezayir, Çin ve Sri Lanka’da kısmi olarak yasak.

İsviçre, Estonya, Letonya, Litvanya, Norveç ve İspanya’da Katalonya’nın bazı bölgelerinde örtünme yasakları getirilmiş fakat bunlar yargı kararıyla iptal edilmişti.

11 Nisan 2011’de peçe yasağını getiren Fransa, bu adımıyla Avrupa'da peçeyi yasaklayan ilk ülke oldu. Fransa 2023 yılında ise abaya (uzun elbise) yasağını uygulama kararı aldı.

Almanya’nın 16 eyaletinde öğretmenlerin başörtüsü takması yasak. Hesse eyaletinde bu yasak kamu çalışanlarını da kapsıyor. Bavarya bölgesinde, Şubat 2017’den itibaren bütün kamu binalarında, okullarda ve üniversitelerde burka gibi kıyafetlerle yüzün tamamen kapatılması yasak.

Kanada’nın Quebec eyaletinde hükümet, 21 Haziran 2019’da yürürlüğe koyduğu kanunla kamu sektörü çalışanlarının işteyken başörtüsü gibi dini içerikli semboller takmasını yasakladı.

Belçika'daki Flaman Toplumu Eğitim Konseyi (GO), 2009 yılında, ülkenin Flaman kesiminde ve kendi bünyesindeki bütün resmi okullarda başörtüsünü yasaklama kararı aldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), ortaokullarda uygulanan başörtüsü yasağı kararı aleyhine yapılan itirazı reddederek kararın, “düşünce, vicdan ve din özgürlüğünü” ihlal etmediğini savundu.

Fas’ta 2017 yılında burkanın giyilmesinin yanı sıra üretimi, satışı ve ithalatı yasaklandı.

 


İNSAN HAKLARI GÜNCESİ
Tümünü gör
Gazze'de yarım milyon öğrencinin eğitimden mahrum bırakılması quot korkunç quot

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Planlama Direktörü Sam Rose, Gazze Şeridi'nde yarım milyonu aşkın öğrencinin 8 aydır eğitim görememesinin "korkunç ve üzüntü verici" olduğunu söyledi.

Filistinliler avukatlarıyla görüşmemeleri için işkenceyle tehdit ediliyor

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Esir İşleri Heyeti, İsrail'in güneyindeki Necef (Negev) Cezaevi'nde bulunan Filistinlilerin, avukatlarıyla görüşmeleri halinde işkenceyle tehdit edildiğini duyurdu.

Tacikistan'ın 28 Şubat'ı

Tacikistan’da başörtüsü takılması, ithal edilmesi, satılması ve reklamıyla ilgili yasağı ihlal edenlere para cezası uygulanacak.

İsrail ordusu Cenin'e baskın düzenledi ve Cenin kampını kuşattı

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentine baskın düzenledi ve Cenin Mülteci Kampı'nı kuşatma altına aldı.

quot DAHA FAZLA DEVLET FİLİSTİN İ TANIYACAK quot

FHKC Uluslararası İlişkiler Sorumlusu El-Taher: İmha savaşına boyun eğmeyeceğiz

BM Bir okula sığınan 16 bin Filistinli çöp dağlarıyla yaşıyor

Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı, Deyr el-Belah'taki bir okulda 16 binden fazla yerinden edilmiş Filistinlinin “korkunç hayat şartlarında” yaşadığını açıkladı.

İsrail'in Gazze'ye gece boyu düzenlediği saldırılarda en az 12 Filistinli

İsrail savaş uçaklarının gece boyu Gazze Şeridi'nin orta bölgelerine düzenlediği saldırılarda en az 12 Filistinli hayatını kaybetti.