2 bin çocuk sığınmacı 'kayboldu'

Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerine göre Temmuz ayında, Avrupa genelinde 2 bin çocuk sığınmacı 'ortadan kayboldu'.

2 bin çocuk sığınmacı 'kayboldu'

Avrupa'daki sığınma merkezlerine başvuran reşit olmayan yabancı uyruklular, daha sonra yetkililere haber vermeden bu merkezleri terk etti.

En fazla "kayıp vakası" Bulgaristan ve Avusturya’da meydana geldi. Avusturya'da bu yıl  içerisinde çoğu Afganistan kökenli toplam 5 bin çocuğun mülteci barınma merkezlerinden ayrıldığı belirlendi.

Uzmanlara göre, reşit olmayan sığınmacıların nereye gittiği konusunda yeterli denetim yok ve bunların büyük bölümü, insan tacirlerinin eline düşüyor.

Hollandalı kamu yayıncısı NOS'a göre, Avrupa'da refakatsiz çocuk sığınmacı sayısı artmaya devam ediyor.

Eurostat verilerine göre, Temmuz ayında Hollanda'daki tüm sığınma başvurularının yüzde 17'si refakatsiz yabancı uyruklu çocuklar tarafından yapıldı. Bu, Temmuz ayında Avrupa Birliği (AB) ülkeleri içersindeki en yüksek, reşit olmayan sığınmacı başvurusuydu.

Temmuz ayında, birlik genelinde 2 bin çocuk sığınmacı, iltica başvurusunda sonra haber vermeden kampları terk ederek, kayıplara karıştı.

Sığınma başvurusu sonrası, mülteci merkezlerinden haber vermeden ayrılan çocuklar konusunda da en yüksek orana sahip olan ülkeler, Bulgaristan ve Avusturya oldu.

'İnsan kaçakçıları kampların dışında bekliyor'

Avusturyalı uzmana göre, kamplarda sırt çantası ile dolaşan çocukları, dışarıda insan kaçakçıları bekliyor.

Wolfsegger'e göre, bu yıl içerisinde çoğu Afganistan vatandaşı 5 bin çocuk Avusturya'daki kamplardan ayrılarak kayboldu.

Viyana hükümetinin, kayıp sığınmacı çoçuklar konusuna yeterince önem vermediğini savunan Wolfsegger, reşit olmayan mültecilerin bakım altına alınmasını ve korunmasını istiyor.

Hollanda'daki Groningen Üniversitesi Çocuk ve Göç Hukuku Araştırma Merkezi'nden Lamper Zijlstra, kayıp sığınmacı çocuklar konusunda insan tacirlerinin kesinlikle fazla güce ve etkiye sahip olduğunun altını çiziyor.

Zijlstra'ya göre, uzmanların elinde, reşit olmayan sığınmacıların Avrupa'da nasıl haraket ettiğine dair çok az bilgi var. Hollandalı uzman, savunmasız çocukları ilgilendiren bu konuda ortak bir Avrupa yaklaşımına ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, "Ama ne yazık ki henüz bu konuda bir adım yok" diyor.

Hollanda'da da Ağustos ayına kadar 85 çocuk, haber vermeden sığınma merkezinden ayrıldı. Araştırmacı gazeteci Sanne Terlingen, kayıp çocukların çoğunun insan kaçakçılarının eline düştüğünü söylüyor.

Hollandalı gazeteciye göre, kayıp Vietnamlı çocuklardan ikisi, İngiltere'nin Essex kentindeki bir soğutmalı kamyon kasasında ölü bulundu.

Terlingen, insan kaçakçılarının baskısı altındaki Vietnamlı çocuk sığınmacıların İngiltere, Almanya ve Belçika'da kenevir tarlalarında ve "güzellik salonlarında" sömürüldüğünü belirtiyor.

İzmir açıklarında göç dalgası devam ediyor

Denizlerde düşen sıcaklığa rağmen düzensiz göçmenlerin güvenli liman arayışı devam ediyor.

Yunanistan'ın geri ittiği 30 göçmen kurtarıldı

Muğla'nın Bodrum ilçesi açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına geri itilen 30 düzensiz göçmen kurtarıldı.

Cezasız kalıyorlar

İngiltere'de Metropolitan Polis Teşkilatına ilişkin yayımlanan bir rapor, yasaları çiğneyen ve görevi kötüye kullanan çok sayıda polis memuru ve personelin cezasız bırakılarak görevine devam ettiğini ortaya koydu.

Lübnan Suriyeli mültecileri ülkelerine geri göndermeye başlıyor

Türkiye’nin ardından en fazla sayıda Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Lübnan, Suriyelileri ülkelerine geri gönderme planını uygulamaya başlıyor.

Nüfusunun üçte biri ülkeyi terk etti

Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna'da, Rusya'nın saldırılarının başlamasından bu yana nüfusun üçte birinin ülkeyi terk ettiğini açıkladı.

Hayatını kaybedenlerin sayısı 185'e yükseldi

İran İnsan Hakları Kurumu, 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümüyle başlayan protestolarda 185 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Kurumun yayınladığı rapora göre hayatını kaybeden 185 kişiden 19'unun 18 yaşının altında olduğu belirtildi.

9 yılda 25 bin mülteci hayatını kaybetti

Akdeniz'i geçmeye çalışırken hayatını kaybeden mültecilerin sayısının son 9 yılda yaklaşık 25 bin olduğu açıklandı.