1,2 milyon kız çocuğu ortaokul öğrenimini sürdüremiyor

Kadınların yönettiği hane halkının yüzde 90'ı açlık veya gıda güvensizliğinden etkileniyor.

1 2 milyon kız çocuğu ortaokul öğrenimini sürdüremiyor

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinin 50'nci Oturumu kapsamında "Afganistan'da kadın ve kızların hakları" üzerine yapılan özel oturumda konuşan İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, ülkede kadınların durumuna dair son gelişmeleri değerlendirdi.

Bachelet, Afganistan'da yaşanan ekonomik bunalım nedeniyle, "kadınların yönettiği hane halkının yüzde 90'ının açlık veya gıda güvensizliğinden etkilendiğini, ülke ekonomisi toptan çöküş yaşarken işsiz kadın sayısının büyük miktarda arttığını ve kadınların yönettiği çok sayıda iş yerinin kapatıldığını" belitti.

Afganistan geçici hükümetinin verdiği sözlere rağmen kadınların eğitim haklarına yönelik kısıtlamaların sürdüğüne dikkati çeken Bachelet, "1,2 milyon kız çocuğu, ortaokul öğrenimine devam edemiyor" açıklamasında bulundu.

Bachelet, geçici hükümete, "kadınların çağrılarına kulak vererek yapıcı diyalog ortamı oluşturma" ve "kızların ortaokul öğrenimine devamını sağlama" çağrısını iletti.

Tunus'ta 630 düzensiz göçmen kurtarıldı

Tunuslu yetkililer bir gecede düzenlenen 18 operasyonda 630 düzensiz göçmenin kurtarıldığını açıkladı. Operasyonda, Akdeniz'i geçmeye çalışan 80'i Tunuslu, 550'si Sahra Altı Afrika ülkelerinden olmak üzere 630 düzensiz göçmenin kurtarıldığı kaydedildi.

Kırklareli'nde polis ekiplerince yapılan çalışmada 53 kaçak göçmen yakalandı

Kırklareli'nde 2023 yılında gerçekleşen 6 olayda toplam 53 kaçak göçmen yakalandı. Yakalanan şahıslar Pehlivanköy Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

İtalya açıklarında mülteci teknesi battı Onlarca ölü var

İtalya'nın Lampedusa Adası açıklarında Tunus'tan yola çıktığı öne sürülen bir mülteci teknesinin batması sonucu 44 kişi hayatını kaybetti.

Yunan Sahil Güvenlik ekipleri tarafından ölüme terk edilen 62 kaçak

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Yunan Sahil Güvenlik ekiplerince Türk kara sularına geri itilerek ölüme terk edilen lastik bot içindeki 62 kaçak göçmen kurtarıldı.

Taliban Afganistan'ın bazı bölgelerinde 10 yaşından büyük kız çocuklarının eğitimini

Afganistan'ın bazı bölgelerindeki yerel Taliban yetkilileri, eğitim kurumları ve okullardan 10 yaşından büyük kız çocuklarının kabul edilmemesini istedi.

Çin ülke dışındaki Uygurlara ailelerini 'rehin' tutarak baskı yapıyor

Araştırmacılar, Çin'in, yurt dışında yaşayan Uygurları, geride bıraktıkları aileleriyle tehdit ederek, insan hakları gönüllülerinin ülke dışındaki faaliyetleri hakkında bilgi toplamaya çalıştığını söylüyor.

New York'ta göçmenlerin sığınma evinde kalabileceği süre sınırlandırıldı

New York Belediyesi kentte yaşayan yetişkin göçmenlerin sığınma evlerinde kalma süresini kısıtlama kararı aldı.

İngiltere'nin dış yardım bütçesini kısması 'binlerce kişinin ölümüne yol açabilir'

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, düşük gelirli ülkelere yaptığı yardımı kıstığını açıkladı. Bakanlık memurlarının hazırladığı rapor ise kesintinin binlerce kişinin ölümüne yol açabileceği uyarısı yaptı.