Gaziantep/
Suriye'de rejime bağlı güçlerle muhalifler arasında yaşanan çatışmaların şiddeti arttıkça, Türkiye'ye gelen yaralıların sayısında da büyük artış yaşanıyor.
Bölgedeki hastanelere çok sayıda ağır yaralı Suriyelinin gelmesiyle, hastanelerin kapasiteleri doldu. Gaziantep ve Hatay gibi sınır şehirlerinde gönüllü doktorların ve sivil toplum örgütlerinin desteğiyle geçici tedavi merkezleri oluşturuldu.
Bu merkezler bölgede "yaralı evi" olarak biliniyor. Hastanelerde ameliyat ve tedavileri gerçekleşen hastalar erken taburcu edilerek acil hastalara yer açılıyor. Bundan sonra hastalar yaralı evlerine giderek, nekahat devresini bu mekanlarda geçiriyorlar. Bu merkezlerde, fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri verilmeye çalışılıyor. Bölge halkı da Suriyeliler için seferber olmuş durumda.
İMKANDER Gaziantep Temsilcisi ve Suriye Yardımları Koordinatörü Sait Gökdere, Yaralı Evlerinin kurulması, doktor ve ilaç temini konusunda ciddi çalışmalar yürüten kişilerin başında geliyor. Gökdere, Suriyeli yaralıların çatışmaların arttığı bugünlerde sayısının arttığına ve vakalardaki ağır yaralı olma durumunun da yükseldiğine işaret ederek: "Biz bu evlerin çoğalmasını ve Türkiye halkının kardeşlerinin yaralarını sarması için çalışıyoruz. Çok sayıda gönüllü doktorumuz yardımcı oluyor. Derneğimizin İstanbul'daki Genel Merkeziyle de koordineli bir şekilde çalışarak şu ana kadar Suriye içindeki Hastanelere ve ülkemizdeki Yaralı Evlerine 500 bin dolar civarında ilaç ve medikal malzeme ulaştırılmasını sağladık. Fakat ilaç ihtiyacımız çok fazla. Halkımızın ilaç kampanyasına destek vermesini talep ediyoruz. " dedi. Gökdere, Suriye Yardımlarının Koordinesinden Sorumlu Vali Veysel Dalmaz'a da teşekkür ederek, valiliğin yardımlar konusunda gerekli kolaylığı sağladığını vurguladı.
Halep ve İdlip'teki Hastanelerde elektiriksiz ortamda ve narkozsuz ameliyatlar yapılmaya çalışıyor. İMKANDER, Suriye'deki Hastanelere de ilaç yardımlarını ulaştırmaya çalışıyor. Çatışmalar sebebiyle çok sayıdaki Hastane de yıkılmış ya da ağır hasar görmüş durumda.