İSTANBUL,
İMKANDER, Kayaşehir’deki Şeyh Şamil İmam Hatip Ortaokulu’nda farklı milletlerden anne ve çocukları bir araya getirdi.
Derneğin’in “Onlar da bizim Müslüman kardeşimiz” algısını oluşturmak amacıyla düzenlediği faaliyette Türkiyeli ve mülteci anneler el emekleriyle yaptıkları yiyecekleri birbirlerine ikram ettiler. Anneler program vesilesiyle hem tanıştı hem de çocuklarının birbirleriyle kaynaşmalarına yardımcı oldular. Çok sıcak bir atmosferde geçen programa Şeyh Şamil İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Selahattin Duman, İMKANDER Genel Başkanı Murat Özer, Kaf Dağı Eğitim Ve Kültür Derneği Başkanı Yusuf Taş, veliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
“Türkiye; bütün Müslümanların ortak değeridir”
İkramlı kaynaşma programına ev sahipliği yapan Şeyh Şamil İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Selahattin Duman, faaliyetle ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Öğrencilerimiz ve anneleri yakınlaşma, kaynaşma içinde bulunsunlar istedik. Çünkü söylemler bir süre sonra havada kalabiliyor ama eylemler, birlikle oturma, yeme-içme faaliyetleri çok daha etkili ve kalıcı oluyor.” dedi. Duman, konuşmasında, “Buradaki bin 600 öğrencinin içindeki 50’ye yakın muhacir öğrenci bu kaynaşmayı bizzat yaşamış oldular. Hiçbir sorun olmasa bile birbirlerine yabancı unsurlar söz konusu. En basiti muhacir öğrencilerin bir kısmı çok az Türkçe biliyor, bir kısmı, karşılaştığı olumsuz durumlardan sonra “Acaba ben yabancı olduğum için beni dışlıyorlar mı?” diye düşünüyor. Bunların önüne geçmek için öğretmenlerimiz çocuklara sürekli olarak dostluk ve kardeşlik vurguları yapıyor. Ben de onlarla her karşılaştığımda muhabbet ediyorum, onlara sevgi ve şefkat göstermeye çalışıyorum. Türkiye; bütün Müslümanların ortak değeridir. Arapça uhuvve kökünden türeyen “muâhât” sözlükte “biriyle kardeş olmak, birini kardeş edinmek” anlamına gelir. Hz. Peygamberimiz’in (asm) Medine’de ensar ve muhacirlerden bazılarını birbirleriyle kardeş ilân etmesinden sonra kullanılmaya başlanmıştır, biz de inşallah bugün “muâhât” sünnetine uygun bir faaliyet gerçekleştirdik.” ifadelerine yer verdi.
Programla ilgili diğer katılımcıları görüşleri şöyle:
Murat Özer
(İMKANDER Genel Başkanı)
BU BİR UYUM PROGRAMI
“Biz 7 yıldır “İMKANDER Muhacir Okulu” adıyla bir faaliyet yürütüyoruz. İkametleri ve pasaportları olmadığı ya da Türkçe bilmediği için Türkiye’deki herhangi bir devlet okuluna yazdıramadığımız çocuklarımız için bir çalışma yürütüyoruz. Bu bir uyum programı. Bu programdan mezun olan çocukları Türkiye’deki devlet okullarına yazdırıyorduk. Şeyh Şamil İmam Hatip Ortaokulu da o okullardan biri. Çocuklarımızdan bazıları burada okuyorlar. Yaptığımız bu faaliyet, muhacir çocuklarımızın uyum ve entegrasyonları konusunda çok yararlı bir program oldu. İMKANDER olarak, muhacir ve ensarı buluşturmaya yönelik, hicret eksenli bir organizasyona daha imza attığımız için şükrediyoruz ve çok mutluyuz.”
**
Fatma Yüksektepe
(İMKANDER Muhacir Okulu Türkçe Öğretmeni)
KAYNAŞMAYI AMAÇLADIK
“Biz bu faaliyetle Türk ve muhacir veliler ile çocuklarının kaynaşmasını amaçladık. İlk kez böyle bir organizasyon gerçekleştirdik. Muhacir okulumuzdan mezun olan ve Türkçeyi öğrenen çocuklar eğitim hayatlarına bu okulda devam ediyor, o yüzden bu okulu seçtik ama diğer okullarda da irtibata geçip böyle kaynaştırma faaliyetleri yapmayı çok istiyoruz. Biz çok eğlendik ve güzel anlara şahitlik ettik. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”
**
Şadiye Yörükoğulları
(Şeyh Şamil İmam Hatip Ortaokulu Müdür Yardımcısı)
DOSTLUKLAR PEKİŞSİN İSTEDİK
“Burada bizim Çeçen öğrencilerimiz var. Bazen sorunlar yaşanabiliyor. Sorunları çözmek istiyoruz. Onlara nasıl daha iyi yaklaşıp nasıl daha çok yardımcı olabiliriz diye düşünürken böyle bir faaliyet yapmaya karar verdik. Muhacir okulunda temel eğitimlerini alan öğrenciler büyük bir ihtimalle burada eğitim alacaklar, onlara okulumuzu ve öğrencilerimizi tanıtmak ve şimdiden kaynaştırmak amacıyla yola çıktık. Burada, annelerinin hazırladıkları yiyecekleri yerken aynı zamanda dostluk ve kardeşliklerini pekiştirsinler istedik.”
**
Firuze Khudayberdieva
(Özbekistanlı, muhacir öğrenci velisi)
TÜRK MİLLETİNE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM
Böyle organizasyonlar olduğu zaman çok mutlu oluyoruz, çünkü farklı milletler bir araya gelerek dost oluyor. Bunun çok güzel bir şey olduğunu düşünüyorum. Çocuklarımız birbirlerini tanıyorlar, dostluğu ve kardeşliği öğreniyorlar. Biz de çok mutlu oluyoruz, çocuklar da. Bu organizasyonların daha da çok yapılmasını isterim. İnşallah olur. Türk milletine çok teşekkür ediyorum, bizler 5 yıl önce buraya sığındık, büyük oğlum bu okulda okuyor, okulundan çok memnun.
**
Dilek Yavuz
(Ensar, Türk öğrenci velisi)
İNŞALLAH TEKRARLARI DA OLUR
“Bu faaliyetten çocuğumun öğretmeninin gönderdiği bir mesajla haberdar oldum, Çeçen ailelerle kaynaşma toplantısı yapılacağı ve herkesin bir şeyler hazırlaması talep edilmişti, ben de kurabiye yapıp getirdim, etkinlik çok hoşuma gitti, mutlu oldum. İnşallah tekrarları da olur, devamı gelir. Benim bir oğlumun sınıfında da Çeçen bir öğrenci var, oğlumla çok iyi arkadaşlar, oğlum evde sürekli olarak onun çok güzel Kur’an okuduğundan bahsediyor.”
**
Yusuf Taş
(Kaf Dağı Eğitim Ve Kültür Derneği Başkanı)
GÜZEL BİR FAALİYET GERÇEKLEŞTİRDİK
“Okulumuzun çok değerli müdürü Selahattin Beyin vesilesiyle böyle güzel bir faaliyet gerçekleştirdik. Bizim çalışma alanlarımız genellikle Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerinde oluyor ama bu tarz organizasyonlarda da memnuniyetle yer alıyoruz.
Kaynak : 212 Haber