İMKANDER Derneği > FAALİYETLER |

KAFKAS-ÇEÇEN AÇILIMI NE ZAMAN?


Çeçen ve Kafkasyalı göçmenler için de en az Ermeni ve Romanlar kadar açılım yapılmasını istiyoruz.

KAFKAS-ÇEÇEN AÇILIMI NE ZAMAN

SIĞINMACILAR İÇİN DE AÇILIM BEKLİYORUZ

Kültürel ve dini bağımızın kuvvetli olduğu ve tarihimizin hiçbir döneminde problem yaşamadığımız Çeçen ve Kafkasyalı göçmenler için de en az Ermeniler ve Romanlar kadar açılım yapılmasını istiyoruz.

 

Halen sürmekte olan ve Türk kamuoyunda bilinçli bir şekilde unutturulmaya çalışılan Çeçenistan ve Kuzey Kafkasya da ki savaşın mağdurları Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan‘da zor şartlar altında yaşam mücadelesi vermektedir. Birçok Çeçen ise Avrupa ülkelerine iltica ederek doğdukları toprakları terk etmiş durumdadır.

 

Türkiye‘de sayıları 1500‘ü geçmeyen Çeçen ve Kuzey Kafkasyalı savaş mağduru ailelerin birçoğu dul, yetim ve gazilerden oluşmaktadır. Türkiye‘de son derece ilkel şartlar altında 4 mülteci kampında yaşam savaşı vermekte, kamplarda yer bulamayanlar ise İstanbul‘un değişik semtlerinde 2-3 aile bir dairede kalarak hayatlarını idame ettirmeye çalışmaktadır.

 

Tamamen cemaatlerin ve çeşitli Sivil Toplum Örgütlerinin kısıtlı yardımlarına terk edilmiş bu kardeşlerimiz Türkiye Cumhuriyeti Devletinin mültecilere tanıdığı hiçbir haktan faydalanamamaktadırlar.

 

1951 yılında Türkiye‘nin de imzaladığı Cenevre Sözleşmesine göre Çeçenler Avrupalı mülteci statüsündedirler. Diğer mültecilerden farklı olarak Cenevre Sözleşmesine göre Avrupalı hükmündeki bu mültecilerin sığınma taleplerinin tanınıp, bunun getirdiği tüm haklardan faydalanmaları gerekmektedir. İltica taleplerinin kabul edilmesiyle barınma, eğitim, sağlık ve çalışma gibi bütün sosyal haklarına kavuşabilecek olan Çeçen ve Kafkasyalı bu aileler şu anda bu hakların hiçbirinden faydalanamamaktırlar.

 

Sık sık sınırdışı ve ikametlerinin uzatılmaması nedeniyle de uzun süren gözaltılar yaşayan bu aileler için de en az Ermeniler ve Romanlar kadar bir açılım yapılmasını bekliyor ve açılımın sadece oy verebilecek kitlelerle sınırlı kalmamasını temenni ediyoruz. Avrupa Birliği‘ne girme çabası içinde olan Türkiye Cumhuriyeti‘nin de bu en temel insan hakkı olan “mültecilik“ konusunda gerekli iyileştirmeleri yapacağını ümit ediyoruz.

 

Biz İMKANDER; savaş mağduru Kafkasyalı ailelerin sözcüsü olarak Hükümetten acil olarak aşağıda ki hususları talep ediyoruz:

 

1)      1951 Cenevre Sözleşmesinin bir şartı olarak Çeçen ve Kafkasyalı ailelere MÜLTECİLİK statülerinin verilmesini,

2)      Fenerbahçe, Beykoz, Ümraniye ve Yalova kamplarının durumlarının düzeltilmesini veya bu ailelerin daha uygun şartların bulunduğu konutlara yerleştirilmesini,

3)      Kirada bulunan ailelere kira yardımında bulunulmasını,

4)      Tam 2 yıldır elektriği belediyece kesilen Yalova kampının ACİL olarak elektrik probleminin çözülmesini,

5)      İkametleri uzatılmadığı için okullara alınmayan, alınsa bile karne ve diploma alamayan göçmen çocukların eğitim problemlerinin çözülmesini,

6)      Hiçbir sağlık güvencesi olmayan bu ailelerin Devlet Hastanelerinden faydalandırılmalarını,

7)      Çalışma izni verilmesini,

8)      Burada doğmuş ve doğacak olan çocuklara vatandaşlık hakkı verilmesini,

9)      Tam 4 aydır 4 küçük çocuğu ile Kumkapı Yabancılar Şubesi‘nde hiçbir hukuki gerekçe olmaksızın gözaltında tutulan ve hasta olan Çeçen anne Luiza Uzueva ve çocuklarının DERHAL serbest bırakılmasını TALEP ediyoruz.

Tam 4 aydır çocuklarıyla gözaltında tutulan Çeçen Anne Luiza Uzueva

 

İMKANDER


FAALİYETLER
Tümünü gör
Gazze ve Suriye'de yardımlarımız devam ediyor

İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze'de ve savaşın gölgesinde altında hayata tutumaya çalışan Suriye'deki mazlumlara yönelik insani yardım faaliyetlerimiz devam ediyor.

Gazze'de yardım faaliyetlerimiz sürüyor

İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze halkına sıcak yemek ulaştırmaya devam ediyoruz.

Afrika'da bir köyü daha suya kavuşturduk

Afrika'da şehitlerimiz adına hisseli su kuyuları açmaya devam ediyoruz. Uganda'nın Kamuli şehrinde açtığımız Malazgirt Şehitleri Su Kuyusu bölge halkına umut oldu.

Ramazan'da mazlum coğrafyalardaydık

İnsanı Müdafa ve Kardeşlik Derneği (İMKANDER), mübarek Ramazan ayı boyunca Gazze başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında mazlumlara yönelik insani yardım faaliyetlerinde bulundu.

Soframızı kardeşlerimizle bölüşüyoruz

İMKANDER olarak Ramazan ayı boyunca Afrika'da iftar sofraları kurarak kardeşlik iklimine katkı sunmaya çalışacağız.

Gazze de sıcak yemek dağıtımlarına devam ediyoruz

İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze halkına sıcak yemek ulaştırmaya devam ediyoruz.

Gazze'de soykırım var

İsrail'in 7 Ekim'de Gazze'ye başlattığı saldırı soykırıma döndü

Bir köyü daha suya kavuşturduk

Afrika'da şehitlerimiz adına hisseli su kuyuları açmaya devam ediyoruz. Uganda'nın Kamuli şehrinde açtığımız Sakarya Şehitleri Su Kuyusu bölge halkına umut oldu.