Türkiye'deki Çeçen ve Suriyeli baştaolmak üzere mültecilerin sorunlarına eğilen National Geographic Dergisi, İMKANDER'in muhacirler için açtığı Kültür ve Etüd Merkezi'ne de sayfalarında yer verdi.
Dergi'den pasajlar: "Bir köy evinin alt katında depodan bozma dar bir alana doluşmuştu, yüz kadar kadın ve çocuk. Üç gün önce Suriye'deki savaştan kaçmış, bin bir zorluk içinde Asi Nehri'ni geçtikten sonra Türkiye tarafındaki ilk yerleşim yeri olan Hacıpaşa beldesine ulaşmışlardı."
"Kadınların yüzü öfkeyle gerilmiş, göz pınarlarında her an dökülmeye hazır yaşlar birikmişti. Çocukların gözlerindeki şaşkınlık ve korku ise bizim içeri girmemizle beraber silindi, fotoğraf makinasının büyüsü hepsini bir anda "muma çevirdi". Sebati fotoğraf çektikçe sıkıntıları, yoklukları, soğuğu, çamuru, savaşı, bombaları bir anda unuttular, hepsinin katıldığı bağırış çağırış bir oyuna başladılar."
"Lübnan ve Ürdün'de bulunan kampların yönetimini üstlenmiş olan Birleşmiş Milletler, Türkiye'deki kamplarda gözlemci statüsünde. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Türkiye Temsilcisi Carol Bachelor da kamp sisteminin şimdiye kadar çok iyi yürüdüğünü söylüyor: "İlk başlarda sığınmacıların tamamının kamplarda tutulması öngörülüyordu, ancak rakamlar çok büyük. Çeşitli sebeplerle kamplara gelmek istemeyenler de var. Aralarında durumu iyi olanlar da var ama yardıma ihtiyacı olanların sayısı oldukça fazla. Kayıt sistemi olmayınca onlara ulaşmak da sorun oluyor."
...
"Çeçenlerin durumunu Türkiye'nin Rusya ile ilişkileri belirliyor.''Çeçenler dini kökenleri açısından Türkiye'ye yakın bir grup, ancak öte yandan Rusya'nın baskısı da var.Türkiye bu iki durum arasında kaldı ve karar vermek istemiyor.Misafir tanımlaması da Türkiye'nin elini çok rahatlatan birşey çünkü resmen ikamet izni veriyor ve onu ne zaman sonlandıracağı tamamen kendi insiyatifinde.'' Türkiye, yasal olarak mülteci statüsü vermesi gereken gruplarla bile bu kadar problem yaşarken Avrupa dışından gelen, yani Türkiye'nin sadece ''geçici sığınmacı'' prosedürüne tabi tuttuğu ülkelerin vatandaşlarının durumu daha da karışık."
"Öncelikle bu kişilerin gerçekten zulümden kaçtığı düşünülse bile onlar için burada kalıcı bir çözüm yaratılamıyor.BMMYK, Avrupa dışından gelenlerin kalıcı olarak, üçünc bir ülkeye yerleştirilmeleri görevini üstleniyor."
Devamını National Geographic Türkiye'nin Nisan 2013 sayısında veya iPad Nisan 2013 edisyonunda okuyabilirsiniz.